MPRV SR rozširuje podpory aj na pôvodné plemená oviec a sady s nižším počtom stromov na hektár

      Ministerstvo rozširuje pravidlá poskytovania podpory v súvislosti s opatreniami Programu rozvoja vidieka. Po novom tak budú môcť o podporu požiadať aj chovatelia slovenských plemien oviec cigája a zošľachtená valaška, či ovocinári so sadmi s nižším počtom stromov a krov.
      Chov národných plemien oviec cigája a zošľachtená valaška má na našom území dlhú tradíciu. „Žiaľ, ich počty v posledných rokoch klesajú. Práve oni sú pritom vďaka svojej odolnosti vhodné do ťažších podhorských podmienok Slovenska. Pomáhajú uchovávať ráz krajiny, vytvárajú pracovné miesta a sú súčasťou nášho kultúrneho dedičstva,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. Obe autochtónne plemená oviec zároveň vytvárajú vysokokvalitné produkty s preukázateľným priaznivým vplyvom na zdravie obyvateľov. Náklady na ich chov sú však značne vyššie vzhľadom na ich nižšiu produktivitu. Ich chov sa tak často nedosahuje vysokú úžitkovosť a preto sa od neho postupne ustupuje. „Vďaka ich zaradeniu podporíme poľnohospodárstvo aj v náročnejších oblastiach a budeme môcť naplno využívať pôdu a jej hodnoty, ktoré nám ponúka,“ dodala G. Matečná. MPRV SR rozširuje aj podporu v Integrovanej produkcii v ovocinárstve o kategóriu sadov s nižším počtom jedincov na hektár. Do podpory okrem terajšej kategórie produkčných sadov pribudnú ostatné sady, ovocné druhy pritom zostávajú zachované. O podporu môžu požiadať aj ovocinári so sadom s minimálne 400 stromami jadrovín na ha (doteraz len v prípade produkčných sadov s minimálnym počtom 1 000 stromov/ha), minimálne 300 stromami broskýň a marhúľ na ha (doteraz pri produkčnom sade minimálne 600 stromov/ha) či minimálne 5 000 jedincov brusníc na ha (doteraz 10 000 v rámci produkčných sadov).
      Ďalším z opatrení je doplnenie podmienky úhorovania ornej pôdy v ekologickom poľnohospodárstve (EP). V EP je platba na ha ornej pôdy 153 eur - platba za ekologickú produkciu rastlinných komodít. Avšak niektorí slovenskí ekologickí poľnohospodári sa rozhodli úhorovať ornú pôdu  v domnienke, že za ňu dostanú 153 €/ha. Preto bolo do nariadenia doplnené, že úhorovať ornú pôdu v systéme EP je možné, ale platba v roku úhorovania bude 0 €/ha, keďže nevzniká žiadna strata na produkcii.